Opis budynków Spółdzielni Rzemieślnik

Spis treści umieszczonych na tej stronie:

  1. Opis ogólny

  • lokalizacja

  • historia i pierwsi użytkownicy

  1. Stan obecny

  • użytkownicy

  • stan techniczny

  1. Opis szczegółowy

  • budynek biurowy

  • budynek usługowy

  • podwórze i front budynku

1. OPIS OGÓLNY

LOKALIZACJA

Adres nieruchomości: ul. Wita Stwosza 10, 43-300 Bielsko-Biała

Nieruchomość usytuowana u styku ulic: Wita Stwosza – 3 Pułku Strzelców Podhalańskich -Stanisława Moniuszki.

Skrzyżowanie z ul. Stanisława Moniuszki jest miejscem, gdzie ulica Grunwaldzka rozwidla się i lewe rozwidlenie, to ul. 3 Pułku Strzelców Podhalańskich. Z tego powodu położenie nieruchomości kojarzone jest z ul. Grunwaldzką.

Jest to obszar blisko centrum Bielska -Białej, w obrębie ewidencyjnym Górne Przedmieście.

Do dworca kolejowego i autobusowego samochodem dojechać można w ciągu 3 minut. W bardzo bliskim sąsiedztwie budynki jednorodzinne dobrze utrzymane, w stylowej zabudowie lat dwudziestych XX wieku i wcześniejsze (cała ulica Wita Stwosza),  dalej znajduje się kompleks budynków szpitala miejskiego (ul. ul. Wyspiańskiego -Grunwaldzka), sklep TESCO -ul. Grunwaldzka, a także cmentarz ul. ul. Grunwaldzka –Wita Stwosza.

HISTORIA i PIERWSI UŻYTKOWNICY

Budynek powstał w latach osiemdziesiątych XX wieku na terenie dawnej kaflarni rzemieślniczej. Wymurowany z cegły i wykończony rękami bielskich rzemieślników, którzy tworzyli go jako bazę dla swojej działalności: budynek Spółdzielni Rzemieślniczej „Rzemieślnik” w Bielsku-Białej.

W budynku biurowym, przylegającym do ul. Wita Stwosza, zlokalizowano biura zarządu, księgowość, kasę spółdzielni, działy zaopatrzenia, zbytu, kadr, radców prawnych, a w piwnicach pomieszczenia gospodarcze i podręczne magazyny.

W sąsiadującym budynku, przylegającym do ul. 3 Pułku Strzelców Podhalańskich, zlokalizowano magazyny, pomieszczenia handlowe, narzędziownię wytwarzającą matryce i formy do produkcji elementów z tworzyw sztucznych i zakład cięcia blach   dla potrzeb działalności rzemieślników -członków spółdzielni, wyposażony w suwnicę. W budynku zainstalowana została winda towarowo-osobowa (funkcjonująca do chwili obecnej).

W tym budynku zlokalizowano także dużą świetlicę i salę posiedzeń rady nadzorczej, usytuowane na trzech poziomach pięknie wykończone, w stylu pałacowym, drewnem i tkaninami obiciowymiobiekt budowali przecież najlepsi bielscy rzemieślnicy-. Na parterze znajdowały się szatnie i wc, na pierwszym piętrze świetlica główna wraz z kuchnią, na drugim piętrze sala narad i posiedzeń rady nadzorczej. Obecnie pomieszczenia te są dzierżawione atrakcyjnej restauracji. Z pałacowego wystroju dawnych lat niewiele pozostało za sprawą wcześniejszych dzierżawców, ale mimo tego lokal prezentuje się okazale.

Z głównej sali restauracyjnej jest przejście na korytarz pierwszego piętra budynku biurowego.

2. STAN AKTUALNY

UŻYTKOWNICY

Właściciel budynków, Spółdzielnia „Rzemieślnik” zajmuje trzy pomieszczenia. Te pomieszczenia zachowały oryginalny wystrój, z czasów wybudowania obiektu, podobnie jak wystrój korytarzy, holi i klatek schodowych budynku biurowego.

Pozostałe pomieszczenia są wynajmowane użytkownikom biznesowym. Przez nich są adaptowane do własnych potrzeb. Okres wypowiedzenia umów najmu, to dwa lub trzy miesiące, za wyjątkiem restauracji, dla której okres wypowiedzenia wynosi sześć miesięcy.

STAN TECHNICZNY

W budynkach przeprowadzane są wszystkie wymagane przeglądy zgodnie z harmonogramami.

Prace konserwacyjne i drobne remonty przeprowadzane są na bieżąco, zgodnie z potrzebami.

Kilka lat temu wyremontowane zostało poszycie dachu przez pokrycie papą termozgrzewalną.

Wyremontowano od podstaw pomieszczenia wc w budynku biurowym i wymieniono większość okien na okna PCV.

Budynek posiada instalacje c.o. i wod-kan. i deszczówki włączone do sieci miejskiej, gaz, instalację elektryczną 240V/400V, instalację teletechniczną, alarmową i odgromową.

Elewacja od ul. Wita Stwosza jest przemalowana, a strop podłogi przewiązki komunikacyjnej między budynkami i przewieszenia pierwszego piętra ocieplone styropianem i pokryte tynkiem akrylowym.

3. OPIS SZCZEGÓŁOWY

BUDYNEK BIUROWY

wejście z ul. Wita Stwosza

Murowany z cegły, tynki cementowo wapienne.

Trzy kondygnacje , w tym piwniczna.

Piwnice składają się z korytarza i wymurowanych, wytynkowanych i zamykanych pomieszczeń. Całość malowana farbami emulsyjnymi. Pomieszczenia są wynajmowane.

PARTER:

Wiatrołap z wejściem na podwórze i do holu, hol, korytarz z przeszklonymi drzwiami , druga klatka schodowa z wyjściem na podwórze, z zejściem do piwnicy i wejściem na I piętro,

biura:

  1. 40,00 m2

  2. 24,00 m2

  3. 21,44 m2

  4. 6,96 m2

  5. 6,80 m2

  6. 13,00 m2

  7. 6,96 m2

  8. 24,19 m2

toaleta damska

toaleta męska

Biura w wielu przypadkach mają połączenia między sobą,

I PIĘTRO:

Klatki schodowe, hol, przeszklone drzwi na korytarz główny i na korytarz przewiązki do pomieszczeń restauracji budynku usługowego,

biura:

  1. 27,00 m2

  2. 6,24 m2

  3. 13,00 m2

  4. 6,96 m2

  5. 13,00 m2

  6. 6,96 m2

  7. 23,37 m2

  8. 13,16 m2

  9. 27,03 m2

  10. 10.00 2 (archiwum)

  11. 22,00 m2

  12. 12,00 m2

  13. 10,80 m2

  14. 20,52 m2

  15. 8,00 m2

toaleta damska

toaleta męska

Wiele biur ma wewnętrzne połączenia ze sobą.

BUDYNEK USŁUGOWY

-wejście z ul. Stanisława Moniuszki, Wita Stwosza,

Murowany z cegły, tynki cem. wap. szlachetne drapane.

Trzy kondygnacje .

Klatka schodowa, winda towarowa

Pomieszczenia użytkowe:

PARTER:

  1. 100,00 m2 -biurowo magazynowe

  2. 60,00 m2 -magazyn

  3. 110,00 m2 -magazynowo usługowe

I PIĘTRO:

  1. 103,00 m2 -usługi

  2. 6,80 m2 -magazyn

II PIĘTRO + I PIĘTRO + PARTER

508 m2 – usługi – restauracja (wejście z ul. 3 Pułku Strzelców podhalańskich)

patrer: wejście, szatnie, wc;

I piętro sala balowa, zaplecze, kuchnia,

II piętro -sala kameralna, balkon nad salą balową

PODWÓRZE

Ogrodzone płotem siatkowym i bramą wjazdową z ul. Stanisława Moniuszki. Druga brama wjazdowa z ul. Wita Stwosza, pod przewiązką komunikacyjną między budynkiem biurowym i usługowym.

Podwórze w większej części pokryte płytami betonowymi wylewanymi na gruncie.

Nieutwardzona część podwórza -na fotografii po prawej stronie, to teren inwestycyjny przeznaczony pod zabudowę- niezrealizowany projekt budowlany z roku 1984.

W północno-wschodnim narożniku podwórza kiosk drewniany -usługi: sprzedaż kwiatów.

Wypis z rejestru gruntów:

Województwo:śląskie

Powiat: Miasto Bielsko-Biała

Nr jednostki rejestrowej: G. 1098

Nr działki: 620/25; Ark.5; obręb: 0004 Górne Przedmieście; powierzchnia: 0,1976 m2; KW BB1B/00044532/5

Działka 620/25 o pow. 1976 m2, o kształcie w miarę regularnym, z niewielkim pochyleniem w kierunku północno -wchodnim zabudowana jest budynkiem z przeznaczeniem pod działalność biurowo -usługową z częścią warsztatow -magazynową oraz socjalną.